Monday, August 15, 2011

Pijar cili di tangan

Ari cuti semlm aku manfaatkan dgn masak-memasak untuk hubby tercinta...hehehe...Mr.B pun turun padang menolong aku kat dapur...cayalah Mr.B...luv ya...nak wat ikan cencaru sumbat tue...tp ikan lum siang agi...hehehe...aku siap tanya Mr. B..awk reti siang ikan x...hehehe..jwb dia xtau la..okay xper pas waktu Asar aku pun turun ke dapur,tetiba tengok Mr.B tengah terkial2 nak siang ikan...comey sgt...effort yg sgt aku hargai..ntah jd apa ikan tue..hehehe..dr situ aku pun amik alih la menyiang ikan tue...dah siap basuh cuci semua aku nak wat sumbat dia..siap ckp kat Mr.B kalo nak wat sumbat dia nie x best kalo guna cili boh,nak blend cili kering la lg sedap...amik ko penangan nak mkn sedap nyer pasal..aku xtau laks kalo pegang cili kering sambil gunting2 tangkai dia nak rebus tue leh menyebabkan tgn pijar cam giloss nyer...seyes...mmg pijar tahap apa la jdnya...nak kena rendam tgn dlm air jer...hancuss semua rancangan nak memasak...siap nak kuar air mata menahan kepijarannya...huhuh...pernah la rasa gitu b4 this tp xder ler seteruk semlm tue...smp xtau nak wat apa dah...dua-dua tgn aku rasa pijar panas tahap yg x leh digambarkan agi...ingat beberapa jam pastue leh ilang ler pijarnya tp x jugak...dah sapu cam2 krim,lotion,minyak..semua x jln..siap call kakak ngan kak ina...camner nak wat...kakak ckp soh rendam dlm ais...mmg ler kalo rendam jer ngan ais dia ilang...bila kuarkan tgn pijar balik...kak ina soh bubuh minyak masak...itu kurangkan jer...tp x ilang gaks..lastly aku bukak ler internet browse..ada satu blog nie tulis soh wat gini:

1) Rendam tgn dlm air garam....gosok2 tgn ngan air garam tue
2) Then,hangatkan tgn kat api untuk seketika (nie mula2 aku ragu2 gaks cara nie tp try jer la)
3) Basuh tgn td tue ngan sabun laks

Alhamdulillah cara ini berjaya menghilangkan pijar tue secara total....dah leh senyum balik...hehehe...:D tq for the blogger yg share petua yg sgt berguna tue...kalo korang kena cam aku nie cuba ler cara di atas...insyaallah berjaya...:D

No comments: